Hyvää isänpäivää!

Tavoitteena olla maailman paras faija

”Isyys on iloa, ylpeyttä ja ikimuistoisia ’ensimmäisiä kertoja’, mutta myös univajetta, huolta, vaipanvaihtoa ja vastuuta.” Näin voisi summata kahden tuoreen Teknowaren isän, Olli Turusen ja Petri Tuunasen, ajatuksia isänpäivän alla.  

Isänä iloa kehittymisestä ja oppimisesta 

Sunnuntaina liput nousevat salkoihin, kun juhlitaan isänpäivää. Teknowaren Teknisessä palvelussa työskentelevä Petri Tuunanen viettää juhlapäivää isänä kolmatta kertaa perheensä eli avovaimonsa ja pienen poikansa kanssa. Arki muuttui kertaheitolla reilut kaksi vuotta sitten, kun Leevi syntyi ja pariskunnasta tuli vanhempia. ”Kun poika syntyi, millään muulla ei ollut väliä. Ihmettelimme vain tuota pientä olentoa ja hänen olemassaoloaan”, Petri muistelee.  

Teknowaren Design & Technology -osastolla työskentelevästä Olli Turusesta tuli Ilona-tytön isä muutama kuukausi sitten. ”Jokaisen isän pitäisi päästä kokemaan lapsensa syntymä. Ikimuistoinen ja hieno kokemus”, Olli hehkuttaa tyttärensä ensihetkiä. Hän jäi isyysvapaalle heti lapsensa synnyttyä ja on juuri palannut takaisin töihin.  

Uudenlainen arki 

Tällä hetkellä Petrin poika on kaksivuotias ja päivät kotona mummon hoidossa. ”Leevin ei ole tarvinnut mennä hoitoon, vaikka me vanhemmat olemme päivisin töissä. Äitini jäi vuosi sitten eläkkeelle ja hoitaa Leeviä kotonamme”, Petri kertoo. Lapsen myötä vapaa-aikaa on vähemmän, mutta pienet asiat ovat korostuneet: ”Poika oppi vastikään hyppimään yhdellä jalalla ja oli mahtava nähdä, kun hän ylpeänä esitteli uutta taitoaan minulle.” Isyys on vaikuttanut Petrillä myös asenteisiin ja hänestä on tullut tietyllä tavalla harkitsevaisempi: ”Nykyään sitä on varovaisempi niissä töissä, joissa loukkaantumisen vaara on suurempi. Huolehdin osaltani, että pikkusällillä on isi vielä huomennakin.”

Vaimonsa ja Ilona-tyttärensä kanssa asuva Olli kertoo isyydestä muutaman kuukauden kokemuksella. Hän kertoo kaiken sujuneen mukavasti. Tuore isä osallistuu paljon lapsen hoitoon ja vaipanvaihto on tuttua hommaa. Varsinaisia yllätyksiä uusi arki ei ole tuonut, mutta tytön kasvaminen on hämmästyttänyt: ”Alkuun hän oli niin hauras ja pieni. Päivä päivältä taidot karttuvat ja kasvun melkein näkee. Nyt hän on oppinut hymyilemään ja naureskelee paljon.” Olli kertoo, että parasta uudessa arjessa ovat lapsi itsessään sekä päiväunet, joilla voi paikkailla hetkellistä univajetta ja olla samalla lapsen lähellä. Kotona on hyvä olla ja sinne on mukava tulla töiden jälkeen.  

Työnantaja tukee isyyttä 

Isyyteen ja vanhemmuuteen suhtaudutaan miesten mukaan hienosti töissä ja lähimmistä työkavereista suurin osa onkin myös isiä. Jousto pelaa ja isyyslomat on saanut pitää silloin kun ollut tarve. ”Itse olin Ilonan syntymää edeltävän päivän normaalisti töissä ja seuraavana päivänä en sitten enää tullutkaan, kun tyttö syntyi ja jäin suoraan isyyslomalle”, Olli paljastaa.  

Isänpäivän viettoa 

Kummallakaan isällä ei ole erityisiä suunnitelmia tulevalle isänpäivälle. Petri toivoo saavansa nukkua pitkään ja viettää päivää perheensä parissa, pojan kanssa leikkien. Ollille tämä on ensimmäinen isänpäivä isänä, mutta myös ensimmäisen kerran juhlimisen arvoinen päivä yli 20 vuoteen: hänen oma isänsä nukkui pois, kun Olli oli vasta pieni poika. ”Itse olen elänyt pitkään ilman faijaa. Omalle lapselleni voin kuitenkin olla läsnä ja tavoitteeni onolla maailman paras faija!” 

Hyvää isänpäivää meillä työskenteleville sekä kaikille muillekin isille!