Teknoware toimittajaksi merkittävään junaprojektiin Englannissa (27.8.2015)



Grossrail Class 345 Aventra

Bombardier Transportation UK Ltd. on valinnut Teknoware Oy:n uusien Crossrail-junien sisävalaistusjärjestelmän toimittajaksi. Uusia junavaunuja valmistetaan yhteensä 585 kpl. Crossrail-junat tulevat operoimaan Lontoon läpi kulkevilla reiteillä. Reitti kulkee lännestä Readingistä ja Heathrow'lta Lontoon ali, uusien 21 km pitkien kaksoistunnelien läpi, itään Shenfieldiin ja Abbey Woodiin

Tämä useiden miljoonien eurojen arvoinen projekti on todella tärkeä Teknoware Oy:lle ja sillä syvennetään entisestään yhteistyötä Bombardierin kanssa. Teknoware on ollut Bombardierin Electrostar-junien sisävalaistustoimittaja yli 15 vuoden ajan. Crossrail-junat ovat ensimmäiset, jotka perustuvat Bombardierin uuteen Aventra-vaunutyyppiin, ja ovat siten tärkeä tulevaisuuden virstanpylväs.

Sisävalaistusjärjestelmä perustuu viimeisimpään LED-teknologiaan. Valaistusta ohjataan älykkäällä ohjausjärjestelmällä, jolla valaistuksen kirkkautta voidaan säätää automaattisesti himmeämmälle tasolle päiväsaikaan, esim. silloin, kun juna ei ole tunnelissa. Ohjausjärjestelmä edesauttaa pienentämään energiankulutusta ja pidentämään valaistuksen elinikää. Crossrailin sisävalaistukseen integroidaan myös itsenäisesti toimiva turvavalaistusjärjestelmä.

Lahtelainen Teknoware Oy on ajoneuvojen sisävalaistusjärjestelmien maailmanlaajuinen toimittaja ja markkinajohtaja. Crossrail-projektin tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan Teknowaren tehtailla Lahdessa. Toimitukset alkavat kesällä 2015 ja jatkuvat aina vuoden 2019 kevääseen saakka. Ensimmäiset Crossrail-junat aloittavat liikennöintinsä vuonna 2017, nykyisillä linjoilla. Lontoon uusien tunnelien läpi kulkeva liikenne alkaa vuonna 2018. Kaikki uudet Crossrail-junat ovat liikenteessä vuonna 2019.

Lontoon Liikennelaitos (TfL) myönsi sopimuksen Bombardier Transportation UK Ltd:lle Crossrailin raideliikennekalustolle ja varikkorakennuksille helmikuussa 2014. TfL:n ja Bombardierin sopimus kattaa 65 uuden junan ja niiden vaunujen toimituksen sekä huollon.

Julkaistu: 27.8.2015