Turvavalaistus kuntoon myös vanhoissa kiinteistöissä

Korjausrakentamista tehdään paljon ja kiinteistöjä uusitaan. Turvavalaistuksen kohdalla saatetaan ajatella, että järjestelmä on olemassa, eikä sille tarvitse tehdä mitään. Poistumisreittivalaistus on turvallisuuden kannalta olennainen, säännöllisesti ylläpidettävä järjestelmä ja siihen liittyy viranomaisvelvoitteita. Toimimattoman järjestelmän hinta voi olla kallis, ja vastuussa tapahtuneesta ovat rakennuksen omistaja ja haltija. Vanhan järjestelmän huoltokulut saattavat olla myös suuret, joten päivittäminen tuo säästöjä ja poistaa osaltaan vastuun painolastia asianomaisilta. 

 

Mitä laki velvoittaa?

Asetus poistumisreittien merkitsemisestä ja valaisemisesta velvoittaa, että poistumisreittien toimintakunnossa pysyminen on varmistettava säännöllisellä kunnossapidolla. Siitä vastaavat pelastuslain nojalla rakennuksen omistaja ja haltija. Tehdyistä toimenpiteistä on pidettävä päiväkirjaa, joka on pyydettäessä esitettävä paloviranomaiselle.  

 

Miten kaikki hoituu käytännössä?

Asetuksen mukaan poistumisreittopasteiden on oltava aina valaistuja, jotta ne havaitaan niin pimeässä kuin päivänvalossakin. Loistelamput kestävät opastevalaisimissa alle vuoden, joten kuluja ja vaihtokertoja kertyy yllättävän paljon. Led-opasteet sen sijaan himmenevät vähitellen, kunnes ne eivät enää täytä standardeja. Tämän vuoksi asetuksessakin mainittu testaus on tärkeää, jotta poistumisreittivalaistus pysyy toimintakunnossa. 

On hyvä tiedostaa, että poistumisreittivalaistuksen elinkaari on lyhyempi kuin kiinteistön elinkaari. Korjausrakentamisen yhteydessä kiinteistön turvavalaistusjärjestelmän uusiminen ja päivittäminen testausasioiden osalta kannattaa: aikaa säästyy, asiat helpottuvat ja paino vastuuhenkilöiden hartioilta tippuu.

 

Anna meidän auttaa

Kotimaan myyntitiimimme auttaa kaikissa turvavalaistukseen liittyvissä asioissa. Heidän kauttaan löydät oikeat tuotteet oikeaan paikkaan, ja tarvittaessa saat Tekniseltä palvelultamme tukea turvavalaistusjärjestelmän käyttöönottoon ja huoltoon.

Kuulemisiin! Terveisin kotimaan turvavalaistusmyynti ja Tekninen palvelu :)